A legnépszerűbb gyógynövények télen. Kamilla


Kategória:
Egészség, Megelőzés

Létrehozva:
2020-12-29 19:27:08

Cikk írója:
- Andrea


A legnépszerűbb gyógynövények télen. Kamilla

Kamilla tea

A legnépszerűbb gyógynövények télen

Csipkebogyó ( tea és felhasználása itt )
Kamilla
Bodza
Hársfavirág

A kamillát vagy orvosi székfüvet (Matricaria recutita L.)bizonyára a legtöbben ismerik. Ezt a csodás növényt ráadásul hungarikummá nyilvánították. A kamilla tea görcsoldó, gyulladáscsökkentő,gyomorerősítő, szélhajtó, fertőtlenítő hatású.

A gyógyászatban virágzatát és annak kivonatait alkalmazzák. Teája nemcsak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc- és hajápolásra is javasolják.

Bár régebben szembetegségekre, sűrű szűrőn átszűrve, mind gyulladásgátló borogatásként, mind lemosószerként használták, a kamilla allergiát – és így önmagában is kötőhártya-gyulladást – okozhat, ezért ma már ilyen módon ritkábban alkalmazzák, sőt ellenjavallt. Illóolaját nagy mennyiségben felhasználja a kozmetikai és gyógyszeripar.

Kamillatea elkészítése:
Forraljunk fel 2dl vizet, ha forr, zárjuk el a gázt. Ezután tegyünk bele egy kávéskanál kamillavirágzatot. Fontos hogy a víz már ne forrjon, amikor beletesszük a virágokat. Fedjük le a teát, és hagyjuk ázni 4-5 percig, de ennél tovább ne! Langyosan fogyasszuk el. A tea elkészítésénél kerüljük a fémtárgyak használatát!